Kennismaking met EFT

Wat is E.F.T.?
eft
Het is een krachtige, snelle en eenvoudige manier om ‘verlost’ te raken van alles wat in jouw leven gebeurde wat je nu, in het heden, nog niet hebt losgelaten. Niet zelden zijn het herinneringen aan of gevoelens bij gebeurtenissen die zich in jouw onderbewuste hebben genesteld waarvan je niet eens het bestaan weet.
Deze vastzittende negatieve emoties verstoren de energie die we nodig hebben om gelukkig te leven. En als er één ding is waar iedereen naar streeft is het ‘gelukkig zijn’!

Waar komt E.F.T. vandaan?
5000 jaar geleden ontdekten Chinese geneeskundigen het bestaan van meridianen in ons lichaam. Deze meridianen zorgen ervoor dat onze energie circuleert zodat we op een gezonde manier kunnen functioneren. Deze energiebanen kunnen verstoord geraken door emotionele gebeurtenissen zoals stress, trauma’s enz.
Door middel van acupunctuur of acupressuur werd de energiestroom opnieuw op gang gebracht zodat klachten verdwenen. Met E.F.T. gaan we geen naalden gebruiken maar tikken we lichtjes de uiteinden van bepaalde meridianen aan met onze vingertoppen. Minder pijnlijk, minstens even doeltreffend.

Gary Craig.
In de jaren ’90 verfijnde Gary Craig in Stanford, Amerika zijn ‘Thought Field Therapy’ tot een meer gebruiksvriendelijke methode zodat iedereen ze kon gebruiken. Hij heeft baanbrekend werk moeten verrichten want in het begin kon niemand geloven dat je zo snel van zowel fysieke als psychische klachten kon verlost worden. Inmiddels is Gary Craig gepensionneerd en heeft hij een punt kunnen zetten achter zijn levenswerk. Duizenden mensen zijn hem nog dagelijks dankbaar voor wat hij verwezenlijkt heeft.

Emotionele Vrijheid.
Het zou prachtig zijn mocht ons leven op wieltjes lopen maar, heel vaak is dat niet zo. We moeten echt niet geconfronteerd worden met zware obstakels om lange tijd negatieve emoties mee te dragen in ons energiesysteem. Natuurlijk hangt veel af van de persoonlijke draagkracht in ieder van ons. Voor de ene persoon zal een gebeurtenis veel zwaarder aankomen dan voor de andere. Wat bij E.F.T. heel belangrijk is; aanvaarden dat je een probleem hebt, dat je met een onverwerkte emotie zit, dat je beperkingen hebt enz. Alleen al dit stukje is voor veel mensen niet makkelijk waardoor ze als het ware hun eigen valkuil scheppen.

Trauma’s.
Een trauma is een ogenschijnlijk levensbedreidgende situatie waarin iemand zich weerloos voelt. Een kind weet dat het niet op zichzelf kan overleven en vertrouwt daarom volledig op volwassenen. Bij kinderen kan het bvb een bedreiging of afwijzing zijn. Het kan een ontkenning zijn van iets wat belangrijk voelt of verwarring zijn naar de manier waarop de wereld in elkaar zit. De perceptie is voor een volwassene helemaal anders in eenzelfde situatie maar zolang het beangstigend is voor een kind, is het traumatisch.

Er zijn verschillende reacties op trauma’s, bvb vluchten, verstenen of bevriezen en die reacties zijn instinctief. Dieren zullen, als ze geconfronteerd worden met iets traumatisch, net hetzelfde doen maar achteraf gaan ze bibberen en beven en ze denken er niet verder bijna. Mensen zijn geconditioneerd en denken er over na: Kalm blijven, raap jezelf terug bij elkaar en reageer niet zo fel!

Op die manier blijven trauma’s in ons systeem zitten en raken we ze niet kwijt. Ons primitieve brein vertelt ons : Zorg dat je overleeft, wat het ook kost! Dus, als er zich een levensbedreigende situatie voor doet reageren we ook alleen met dàt deel van onze hersenen en doen we wat ons ingegeven wordt: vluchten, verstenen of bevriezen. Deze reacties zijn niet altijd rationeel alleen wel vanuit het primitieve perspectief om te overleven.
Onbewust zijn we heel vaak bezig om onszelf veilig te stellen, daarvoor hebben we bvb onze reflexen. Wie z’n hand op een hete kachel legt gaat onmiddellijk terugtrekken, iets wat niét helpt als bvb iemand tegen ons staat te gillen.

Dit maakt ons duidelijk dat niet elke reflex gepast is voor eender welke situatie waarin we ons bevinden. We bezitten een hele database met responsen die we dagelijks gebruiken maar door dingen die we meemaken kan het zijn dat de reacties die bij bepaalde situaties horen, verstoord raken of zijn.
Stel je voor, je bent een klein kind en zit in de tuin onder een boom te genieten van het mooie weer terwijl je een lekker snoepje zit te eten in je nieuwe blauwe t-shirt die je net van mama kreeg. Plots komt de hond van de buren de tuin ingelopen, blaffend als gek en grommend als een leeuw. De buurman fluit hem terug, gelukkig luistert de hond en loopt weer terug de tuin uit. Op dat moment versteen je terplekke!

Op dat moment sla je alles wat met dit trauma te maken heeft, op in jouw persoonlijke database. Niet alleen de hond en de buurman maar ook het snoepje, de boom, de tuin, het zonnetje, de geuren en het gevoel wat je op dat moment had. In het primitieve brein wordt het: Een boze hond betekent gevaar. Maar het kan ook associaties maken die niet realistisch zijn zoals een snoepje eten onder een boom is gevaarlijk. Een nieuw t-shirt dragen is gevaarlijk. Mezelf lekker voelen is gevaarlijk…
Op dit moment, terwijl we het lezen is het heel logisch maar ons cognitieve brein denkt nu eenmaal anders dan het primitieve en zal de associaties nooit realistisch kunnen bevatten. Met ons cognitieve brein kunnen we heel goed relativeren dat een nieuw t-shirt dragen nooit gevaarlijk kan zijn maar zolang we dat niet kunnen resetten in ons primitieve brein blijft het daar hangen.
Dus, de volgende keer dat je een snoepje zit te eten in je nieuwe t-shirt en er komen angstgevoelens naar boven ga je nooit de associatie zien met het verleden want op dàt moment was het t-shirt niet de reden van jouw angst. Het is zelfs niet uitgesloten dat je je later afvraagt waarom je misselijk wordt als je een snoepje eet of dat je nooit nog blauwe t-shirts koopt waarvoor je de reden niet weet.

Ons primitieve brein reageert niet alleen op lichamelijke gevaren. Het is ook ontworpen om sterk te reageren op sociale druk. Dat heeft een reden natuurlijk en die reden is omdat wij vroeger leefden in geisoleerde communes, eeuwen en eeuwen geleden. Leden van een commune toen die niet in de groep pasten werden niet gesteund en konden zelfs uit een groep verjaagd worden. Ons premitieve brein probeert ons te beschermen tegen zulke uitsluiting. Door EFT kan je je primitieve brein zo configureren dat we meer opties hebben om die sociale druk aan te kunnen.
Gelukkig vergrendelt ons primitieve brein ook positieve associaties.We weten dat we allemaal voedsel nodig hebben om te overleven en dat hongersnood en isolatie daarvoor een bedreiging vormen. Ons primitieve brein houdt vaak associaties langer vast dan nodig is.

Bijvoorbeeld:
Jouw moeder bakte altijd lekkere koekjes als ze ontspannen was en gelukkig, ze gaf jou dan een koekje en je kreeg een lekkere warme knuffel van haar.
Wanneer jij je, als volwassene, even niet lekker in je vel voelt en je hebt nood aan warmte en geborgenheid is het heel goed mogelijk dat je ergens in een hoekje van de bank gaat hangen met de doos koekjes op schoot, ook al heb je helemaal geen hongergevoel. Vaak denken mensen dan ‘ik heb geen karakter, ik kan niet van de koekjes afblijven’ maar in feite heb je gewoon nood aan warmte en begrip. Het is jouw primitieve brein die je naar de koekjestrommel leidt, meer niet.

Stress.

De meeste van ons hebben momenten waarop we overbelast zijn, maar als dat gevoel dagen blijft aanslepen, weken of zelfs jaren, is het tijd om er iets aan te doen … en met Tappen (EFT) bijvoorbeeld! De natuurlijke reactie, wanneer we ons overweldigd voelen, is om te proberen sneller te rennen, tijd in te halen, onszelf te pushen, steeds harder en harder.
Dat kan af en toe werken. Maar op lange termijn veroorzaakt het spanningen op onze geest en onze instelling die er voor zorgt hoe we leven, hoe productief we zijn, en zelfs hoe gezond we ons voelen. Langdurige stress is een belangrijke bijdrage bij ziekten en aandoeningen. Bij stress stopt ons primitieve brein al onze taken in de “moet doen om te overleven” lade. We moeten voor onze kinderen zorgen, de was en strijk moeten gedaan, er MOETEN rekeningen betaald worden, belangrijke dingen besproken worden, en MOET je nog de Halloween decoraties ophangen … of zullen we gewoon maar doodgaan?
Voelt dat bekend voor jou? Herken je jezelf hier in? Stel je jezelf ook wel eens de vraag: “Nou, wat er zal gebeuren als ik al mijn taken niet kan afwerken of… als ik ze gewoon niet doe?” Probeer jij soms wel eens tot bij die kern te komen? Als je de emotionele draad volgt, als het intenser wordt,leidt het vaak tot een gevoel van onheil, een gevoel dat we het niet overleven, dat we dood gaan zonder dat. Dit klinkt wellicht melodramatisch maar ons primitieve brein … zodra het alarmsignaal er is … heeft reeds de reactie om te overleven. “Je moét dit … of je gaat dood.” Tappen (EFT) op het gevoel kan echt verschuiving geven in die energie.
Vanzelfsprekend, je kinderen geen eten geven is natuurlijk niet denkbaar, en het dragen van schone kleren wordt ook wel door iedereen gewaardeerd. Maar omdat onze primitieve hersenen de teugels in handen hebben, is het erg moeilijk om prioriteiten te stellen of zelfs efficiënt te zijn in wat we doen.Wanneer we niet helder na denken als we gestresseerd zijn kan onze avond er als volgt uitzien:
Je bent kribbig tegen de kinderen omdat ze gewoon komen vragen wat jullie gaan eten vanavond. Je moet zoveel dingen tegelijk doen…
Je zet het water op het kookvuur
Je rent rond in het huis om de vieze kleren van de kinderen op te ruimen
Je stopt de vieze kleren in de wasmachine en je vloekt omdat je vergat dat het waspoeder nog in de garage staat omdat je die nog niet naar binnen bracht.
Je zet de wasmachine aan, loopt terug naar de keuken en je ziet dat jouw zoontje melk gemorst heeft toen hij wou drinken.
Je neemt een doek, je poetst de melk van de vloer, je wil nog gauw naar de wasmachine lopen omdat je denkt dat het doek er nog bij kan en je struikelt over de doos met kerstversiering die klaar staat voor na het eten.
Je gooit het doek maar in de hoek terwijl je staat te dansen met je handen rond je been
Dan zie je plots dat je het vuur onder het water op het kookvuur vergat aan te zetten dus dat is nog even koud
Enz enz enz…

Oke, dit kan lichtjes overdreven zijn, maar de meesten van ons herkennen situaties als deze wel en zoiets eist z’n tol. In plaats dat je op zulke momenten van het ene ongeluk in het andere rolt.. STOP ! Verander jouw emotie op dat moment! De meeste mensen stoppen niet op zulk een moment, ze laten hun primitieve brein gewoon verder de baas spelen.

Angst- en paniekaanvallen.
Herken je die momenten? Je hartslag is veel hoger dan normaal, je kan moeilijk ademhalen, je handpalmen zweten en je voelt je enorm waakzaam en angstig. Paniekaanvallen .. angstaanvallen… hoe je ze ook benoemt, ze zijn een verschrikking!

Ze zijn vooral overweldigend omdat we vastzitten in een op angst gebaseerde feedback-loop. Begrijpen wat er aan de hand kan je een voorsprong geven op het loslaten ervan. Tappen op de gevoelens, of aardings-oefeningen, kunnen een verandering teweeg brengen van de paniek en uitputting zodat je veerkrachtiger en rustiger wordt. Tappen kan je in elk geval helpen om rustiger te worden en meer vertrouwen te krijgen. Ons primitieve brein is heel erg gelinkt naar ons lichaam, jouw reflexen zullen je hand doen bewegen vooraleer jouw cognitieve brein in werking treedt. Iets wat natuurlijk fantastisch is want het beschermt ons tegen kwetsuren enz.

Hetzelfde primitieve brein doet ontzettend haar best om ons te helpen overleven, het ligt altijd op uitkijk naar gevaar. Het luistert naar het ritme van ons lichaam en vooral ook naar bedreigingen van buitenaf. Onze voorouders overleefden niet door af te wachten tot hun hersenen de verzamelde gegevens verwerkt hadden. In bepaalde omstandigheden kan ons lichaam ons helpen te overleven door te vertrouwen op ons primitieve brein.

Als je bijvoorbeeld een treinspoor overstapt en je hoort de trein naderen in volle snelheid ga je automatisch rennen zodat je veilig de overkant bereikt. Het primitieve brein voelt de verandering in jouw lichaam en schakelt onmiddellijk over op ‘alert’ terwijl het chemische prikkels doorstuurt zodat je sneller gaat lopen. Een snelle hartslag en oppervlakkige ademhaling zorgen er dan automatisch voor dat je hersenen de alarmfase als dusdanig herkennen.

Wanneer we een enge droom hebben, een beangstigende gedachte, een geur opnemen of iets anders wat ons herinnert aan een gevaarlijke situatie uit het verleden, reageert ons lichaam. Stel dat je een boze hond tegenkomt kan je er naar schoppen of slaan en dan verbranden we de chemische stoffen die vrijgekomen zijn tot we weer veilig en gerust zijn. Bij een paniekaanval weten we meestal niet waarom we angstig zijn en deze reacties vertonen. We zijn bang zonder dat er zich een bedreiging voordoet, we voélen ons alleen bedreigd. En ook al weten we misschien wel waar het vandaan komt of zijn we ons er van bewust dat we ons niet in een gevaarlijke situatie bevinden, toch kan je het niet zomaar van je afzetten. Je bent gewoon machteloos en je zit vast in die angst.

Als we nu terugkijken naar het feedback-organisme in ons brein.. ons lichaam gaf aan ons primitieve brein een teken van gevaar en dus komen die chemische processen op gang waardoor ons hart gaat ‘jagen’. En, omdat ons hart sneller slaat zonder dat het zijn energie kwijt kan, wordt ons brein nog angstiger en gaat ons hart nog sneller slaan. Dit overweldigend gevoel voelt verschrikkelijk aan en stopt meestal pas als we uitgeput zijn of instorten. Onze primitieve hersenen kunnen met een sterke reactie geconditioneerd worden. We komen op het punt dat we angst ‘gewoon’ zijn. We kunnen zelfs constant op het randje zijn omdat we bang zijn voor een nieuwe aanval, dit maakt ons net meer vatbaar voor een andere aanval. Wij zijn angstig voor … Angst.
Sommige mensen hebben lichamelijke geïnduceerde angstactiviteit. Twee tekenen van angst zijn verhoogde hartslag en zware ademhaling. Een ‘geoefend’ lichaam heeft … beide! Het overgevoelige primitieve brein associeert deze natuurlijke reacties als gevaar. Ook al is het, natuurlijk, alleen maar een ‘oefening’.

Tijdens een paniekaanval, mag je niet volledig bevroren (los en gevoelloos) zijn want dat wil zeggen dat onze primitieve hersenen volledig hebben overgenomen, het is dan moeilijk om helder te denken dus als het zo erg is, laat je helpen.

Wat gebeurt er in een E.F.T. sessie?
Je kan een sessie bij een E.F.T. Therapeut(e) helemaal niet vergelijken met het bezoek aan een psycholoog of psychiater. Het is niet de bedoeling dat je gaat vertellen wat er allemaal gebeurd is in jouw leven terwijl jij op een bank ligt en de therapeut aandachtig luistert en noteert. Dat is nét niet de bedoeling van E.F.T.

Natuurlijk is het zo dat iedereen zijn of haar verhaal kwijt wil en daar is zeker ruimte voor maar dat komt meestal pas later aan bod. Bij E.F.T. ga je werken op het gevoel waarmee je het moeilijk hebt: Angstaanvallen, huilbuien, fobieën, ergernis, concentratiestoornissen en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Niet alleen psychische klachten kunnen behandeld worden maar ook bv. Hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, last in je schouders…

Vanzelfsprekend zijn ziekten als kanker bv. niet te genezen door E.F.T. Een behandeling bij een arts of in het ziekenhuis is dan nog altijd een eerste vereiste. Met E.F.T. kan je wél de oorzaken van veel ziekten wegnemen en de symptomen verminderen maar ik wil er vooral op wijzen dat E.F.T. geen wondermiddel is wat àlles zomaar geneest. Het zou mooi zijn maar helaas, hoeveel dingen we ook kunnen oplossen met deze therapie, je mag de deskundigheid van een arts nooit uitsluiten!
Wanneer je bij een E.F.T. Therapeut(e) komt is er eerst een kort gesprekje. Waar kom je voor, welke klachten heb je, heb je deze klachten al langer, wanneer had je er voor het eerst last van, hoe intens zijn ze enz.

Dan ga je kijken in jezelf hoe intens het gevoel bij jou is op dit moment. De therapeute zal jou vragen er een cijfer op te plakken van 1 tot en met 10. Het is belangrijk om dit voor jezelf vast te stellen zodat je na de sessie kan gaan kijken of het cijfer gezakt, gestegen of gelijk gebleven is. Elke verandering op die schaal, hoe klein ook, is een teken dat er verschuivingen komen in jouw energiesysteem en dat is alleen maar positief.
Door middel van zachte tikjes te geven op de uiteinden van jouw meridianen én affirmatiezinnen te gebruiken die jouw probleem benoemen, vindt een verandering plaats in jouw primitieve brein waar al de herinneringen en filmpjes over gebeurde situaties zijn opgeslagen. Zelfs na één sessie kan je al een dusdanige verlichting van jouw klachten voelen dat het niet denkbeeldig is dat in één behandeling jouw probleem is opgelost. Lijkt jou dit té mooi om waar te zijn? Zelfs voor eeuwige twijfelaars heeft E.F.T. aangepaste affirmaties!

tinneTienja Feenyks

 

Tinne en Tienja zijn beide gespecialiseerd in EFT

EFT bij Feenyks.com