Chocoladeverslaving oplossen met EFT

Chocoladeverslaving oplossen met EFT.

Wat als je een niet alledaagse verslaving hebt waar je niet zonder blozen over kan praten. Dan kan je ermee leren leven of, je komt zomaar iemand tegen die je er in geen tijd van af helpt. Het laatste overkwam Roland en zijn verhaal is bijna te mooi om waar te zijn.

Er bestaat een techniek die EFT heet waarmee je alles kunt oplossen wat ontstaan is doordat je in het verleden bepaalde emoties te gekoppeld hebt aan gebeurtenissen. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques wat zoveel betekent als Emotionele Vrijheid. 

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques


Onbekend is onbemind.

Emotional Freedom Techniques is een fantastisch hulpmiddel om evenwicht te vinden in je gemoedsbeweging. Deze eenvoudig aan te leren techniek helpt je om de percepties, die gevangen zitten in het onderbewuste, te veranderen. Op die manier kun je de verkeerde – meestal negatieve – emoties loskoppelen van gebeurtenissen of situaties die zich afspeelden in je verleden. Deze stoornissen in het energiesysteem zorgen niet alleen voor psychische ontreddering maar vaak ook voor lichamelijke klachten. Helaas is deze methode nog weinig gekend en zijn EFT practitioners nog maar dun bezaaid.


Gedane zaken nemen geen keer.

Het is een feit dat, wat er ook in je leven heeft plaats gevonden, niemand kan het ongedaan maken. Wat wel kan is dat het gevoel, wat jaren lang bij een herinnering hoorde, dusdanig kan herschreven worden in je onderbewuste, dat een pijnlijk souvenir plots zijn emotionele geladenheid verliest. De gedachtenis aan een feit uit je verleden is niet gewist maar de negatieve gevoelens zijn helemaal verdwenen. Je hebt het niet ergens weg gestopt, je ontkent het niet en je hebt het niet negeert het niet, het is helemaal weg!


Het gevecht met jezelf.

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze weten dat iets niet goed voor hen is maar dat ze, hoe hard ze ook hun best doen, geen weerstand kunnen bieden. Dit leidt tot frustraties, schaamte en schuldgevoelens. Hoe komt het toch dat je hart vaak een andere taal spreekt dan je denken? Simpelweg omdat je onderbewuste zoveel malen groter is dan je denkvermogen en bijgevolg je gedachten het nooit kunnen winnen van je gevoel. ‘Volg je hart, dan weet je dat je een goede keuze maakt.’ klinkt het dan maar in vele gevallen geeft dit niet de beste oplossing. Een betere uitspraak zou zijn ‘Geloof niet alles wat je denkt want je onderbewuste kan je wel eens misleiden.’


Maar hoe gaat EFT dan precies?

EFT is een combinatie van tikken met twee vingers op bepaalde plaatsen op je lichaam en affirmaties. Op die plekjes zitten de uiteinden van de meridianen of energiebanen. Zo’n 5000 jaren geleden ontdekten de Chinese natuurgeneeskundigen dat deze meridianen geblokkeerd raakten door traumatische ervaringen. Nog steeds is acupunctuur een doeltreffende en veel beoefende techniek om ziekten te genezen. Bij EFT  gebruiken we geen naalden maar onze vingertoppen maar de punten waar ‘getapt’ wordt zijn precies dezelfde. Omdat ‘tikken’ voor veel mensen een negatieve bijklank heeft gebruiken we het werkwoord ‘tappen’ (uit het Engels ‘to tap’).

Affirmaties zijn zinnetjes of woorden die je tijdens de techniek gebruikt om de emotie(s) die je voelt te benoemen. Hoe meer je speelt met taal, hoe meer ‘kleur’ je er aan geeft, hoe preciezer ze omschrijven wat je voelt. Je gebruikt bij elk tappuntje een zin of woord en je tikt zo lang je zinnetje duurt. Het fijne aan deze therapie is dat je niets verkeerds kan zeggen want elk gevoel je verwoordt is van jou, is hoe jij het aanvoelt.

EFT tinne


Je bent wat je denkt…. of niet?

Heel wat mensen hebben het boek ‘The Secret’ gelezen of de film gezien en zijn stiekem gaan experimenteren om de overvloed aan gelukzalige gevoelens of materie naar zich toe te trekken. In mijn praktijk heb ik regelmatig mensen over de vloer die zich verbazen over het feit dat het niet werkt en voelen zich belazerd. Wanneer ik dan zeg dat het aan hen zelf ligt zie ik boze blikken tot ik ze uitleg hoe dat komt. ‘Je mag jezelf nog zoveel wensen als je wil, als je in je onderbewuste vindt dat je het niet waard bent kun je nog gaan dromen zoveel je wil, dan krijg je het nooit. Je onbewuste wil je beschermen tegen alles wat het als negatief heeft opgeslagen en als jouw overtuiging bijvoorbeeld is dat je het niet waard bent of dat rijke mensen allemaal bedriegers zijn, gaat The Secret nooit werken.’

En zo werkt het ook. Of beter gezegd, zo werkt het niét. Wanneer je van kindsaf werd ingeprent dat je nooit een kwartje zal zijn als je voor een dubbeltje geboren bent ga je ook nooit een kwartje worden. Hier ben je je niet altijd van bewust, meestal niet zelfs maar ga bij jezelf eens na wat het nadeel zou kunnen zijn om veel geld te hebben? Denk daar maar eens diep over na.


Ronald en de chocoladefabriek.

Toen ik het eenjarig bestaan van mijn praktijk wou vieren hield ik een open dag waarop ik mensen had uitgenodigd via de sociale media. De traditionele knabbels en drankjes waren netjes uitgestald tussen de verschillende folders en het was een gezellige bende. Tijdens mijn betoog over EFT en Matrix Reimprinting (Een aanverwante techniek die heel diep in het onbewuste herinneringen herschrijft) vertelde ik dat EFT ook een hulpmiddel kan zijn bij het wegwerken van verslavingen. Ronald, één van de toehoorders en vijftiger, stak een vinger in de lucht en vroeg of het ook helpt bij chocoladeverslavingen.

‘Als EFT niet werkt komt het omdat de affirmaties niet kloppen maar zit je juist met het benoemen van je emoties werkt het altijd’ was mijn antwoord.

Hij vertelde dat hij sinds jaren een zware verslaving had aan witte chocolade paaseieren en dat hij in zijn eentje de chocoladefabriek vrijwaarde van een faillissement. Omdat hij niet kon geloven dat het eenvoudig op te lossen was, zoals ik gezegd had, vond ik het een uitdaging om mijn gelijk te bewijzen en nam ik hem apart in een andere kamer.

Toeval bestaat niet tot het zich voordoet’ zeg ik altijd en dus heel toevallig had ik nog een wit chocolade paasei in de kast liggen, gekregen als cadeautje van mijn dochter die vergeten was dat ik helemaal geen witte chocolade lust.


De ultieme test.

Ik brak het in stukjes en legde het  netjes op een schaaltje. ‘Dit kan niet waar zijn!’ riep hij het uit toen ik er mee de kamer binnen stapte. Zijn ogen glinsterden toen hij de chocolade zag en ik hem uitnodigde om er een stukje van te proeven. Voor hij het in zijn mond stak vroeg ik hem om de ervaring van het moment nauwkeurig te beschrijven. ‘Wat voel je, hoe proeft het, waar ervaar je de smaak, brengt het herinneringen naar boven…?’EFT chocola

Hij omschreef het als hemels, zoet, geborgenheid en ontzettend lekker. Ik vroeg hem om de zinnetjes die ik ging zeggen na te zeggen en dezelfde handeling te doen met zijn vingers, net zoals ik ze deed. Gefocust deed hij wat hem gevraagd werd en de affirmaties die ik gebruikte zette alles wat hij had aangegeven dik in de verf. Ook het gelukzalige gevoel wat hij had bij het proeven van de chocolade ging ik uitvergroten zodat zijn onderbewuste behoorlijk in de war geraakte. Na een vijftal minuutjes EFT nodigde ik hem uit om nog een stukje te proeven en wachtte af wat zijn reactie zou zijn.


Alles is relatief, ook ‘lekker’.

De blik in zijn ogen was helemaal veranderd en hij keek het schaaltje aan alsof hij het helemaal niet meer vertrouwde. Hij EFT fotokeek me aan alsof hij wou dat ik op zijn vingers zou tikken als hij ook maar naar het schaaltje wou reiken maar dat deed ik dus niet. Aarzelend bewoog hij zijn hand naar de chocolade, trok hij het twijfelend terug, keek me nog een keer smekend aan, schraapte hij zijn keel en toen hij ondervond dat er geen ontkomen aan was graaide hij snel een stukje weg en stopte het in zijn mond.

Wat deed jij met die chocolade?’ vroeg hij met een duidelijk hoorbare afkeuring in zijn stem.

Hoezo wat deed ik met die chocolade? Zag je me iets doen dan?’  Antwoordde ik glimlachend om zijn rare gelaatsuitdrukking.

Nee, ik zag je helemaal niets doen maar de chocolade smaakt helemaal anders dan daarnet.’ Klonk het terwijl hij vol verwijten naar het schaaltje zat te kijken.

Hoe smaakt het dan? Wat proef je en waar proef je het nu?’

Hij vertelde dat het lang niet meer zo zoet smaakte en dat hij nu een wrange vieze smaak proefde aan de zijkant van zijn tong.

Goed zo!’ lachte ik, ‘dan doen we er gewoon nog een paar taprondjes bovenop!’


De leegte opvullen.

Ronald vond het niet zo’n goed idee maar om zijn mannelijke ego niet in diskrediet te brengen durfde hij niets anders te doen dan opnieuw met mij de oefening te doen.

Tijdens dit rondje zag ik aan zijn lichaamstaal dat er dingen met hem gebeurden die hem terug brachten naar zijn prille jeugd. Toen ik hem vroeg welke beelden hij bij de affirmaties kreeg antwoordde hij dat hij plots aan zijn moeder moest denken die hem troostte. Ze was een warme vrouw geweest die hem altijd gesteund en aangemoedigd had. Hij kon als het ware haar geur weer voor zijn geest halen en er vloeiden tranen over zijn wangen toen hij vertelde hoe erg hij haar nu nog altijd mist.

Toen hij weer rustig was en zijn tranen gedroogd waren verzocht ik hem een derde keer om een stukje van die heerlijke chocolade te proeven. Hij keek me aan alsof ik zijn ergste belager was en kon zich nog net inhouden om niet met zijn wijsvinger op zijn slapen te tikken.

Nee, doe ik echt niet meer.’ Zei hij overtuigd van zijn beslissing.

Ronald, neem een stukje chocolade! NU!’ schaterde ik hem toe.

Hij begon heen en weer te wiebelen op zijn stoel alsof hij plots niet meer comfortabel zat en wriemelde nerveus met zijn handen.

‘Nee, ik doe het echt niet meer. Ik ben bang dat ik het niet meer ga lusten en de smaak weer even vies gaat zijn als daarnet.’

Ook al was ik er van overtuigd dat hij waarschijnlijk gelijk had, ik bleef hem aanmoedigen om nog een laatste keer te proeven. Ik kon toch niet zeggen dat mijn therapie geslaagd was als hij het me niet zou bewijzen? 


En de winnaar is….?

Met veel tegenzin en alvast een rare grimas op zijn gezicht ging hij de uitdaging aan en stopte met een langzame handbeweging het stukje in zijn mond. Het tafereel wat zich toen afspeelde was goed voor een bloedstollende horrorfilm. Hij sprong recht van de stoel, graaide met een ongeziene snelheid een tissue uit de doos die op het tafeltje naast hem stond en spuugde het goedje zo snel hij maar kon in het stuk cellulose. Zijn ogen puilden bijna uit en met een rood aangelopen gezicht hoestte hij er alles uit.

Bah!’ riep hij luid. ‘Zoiets slechts heb ik nog nooit in heel mijn leven geproefd! Dit is geen chocolade maar petroleum!’ Hij keek me met grote vragende ogen aan en schreeuwde ‘Hoe kan dit nu? Wat heb je gedaan?’


Loskoppelen en vrij laten.

Ik vertelde hem dat de chocolade nog net dezelfde was dan daarnet maar dat ik de emoties van verdriet en gemis van zijn moeder had losgekoppeld van de chocolade. Wellicht had mam hem getroost met lekkere witte chocolade als hij verdrietig was of zich ongelukkig voelde. Zijn onderbewuste had de chocolade ‘opgeslagen’ als troost en op die manier kon hij de troost die hij als kind van zijn moeder kreeg, herbeleven. Nu heeft hij daar die chocolade niet meer voor nodig en proeft hij suitcase-468445_640de echte smaak, niet de door-het-verleden-gekleurde-versie.

Tot in de eeuwigheid.

Intussen, twee jaren later, lust Ronald nog altijd geen witte chocolade en ook al ging draait de chocoladefabriek nog steeds op volle toeren, hij is blij dat hij er van af is. Elk voorjaar, als de winkels terug vol liggen met paaseieren stuurt hij me een sms. ‘Tinne, ik ben nog altijd trots op mezelf, bedankt!

Hij denkt nog steeds aan zijn moeder en iedereen weet dat het gemis van iemand waar je zielsveel van houdt blijft. Alleen doet het nu geen pijn meer en kan hij met een warm en liefdevol gevoel aan zijn moeder terugdenken.


EFT Practitioner

Voor ik vijftig word wil ik het diploma van psychologe op zak hebben.’ Het was een ideaalbeeld voor mij maar altijd had ik wel een reden om niet weer te gaan studeren; trouwen, een huis kopen en inrichten, kinderen krijgen, werken enz…

Toen ik negenenveertig werd vond ik het toch wel hoog tijd om mijn droom waar te maken en begon ik aan de studie Klinische Psychologie via thuisstudie. Het viel me zwaar tegen dat die cursus alleen onderwees in het analyseren van mensen, niet in het helpen. Via mijn zusje leerde ik Susan kennen die EFT trainer was en me verzekerde dat ik met deze techniek daadwerkelijk mensen kon helpen uit hun emotionele lijden.

Er ging een heel nieuwe wereld voor me open en ik heb me er echt in gestort. Eerst doorliep ik de hele training en daarna ging ik gretig webinars volgen waar grote namen als Dr. Bruce Lipton, Anthony Robbins en Joe Dispenza hun kennis deelden.

Tony robbins


EFT op school.

Naast het oplossen van emotionele stoornissen bij cliënten ben ik vooral bezig met het bekend maken van EFT in scholen. Ik ben er vast van overtuigd dat kinderen een betere basis hebben als ze van kleins af leren hun emoties in balans te brengen of te houden. Het is makkelijker om kinderen op een juiste manier te vormen dan de emotionele puinhoop op te ruimen bij volwassenen. Helaas zijn scholen niet geneigd om uit hun comfortzone te stappen en dat is heel jammer.

Elke dag een kwartiertje EFT met de klas zou een groot verschil maken. Het ziekteverzuim zou drastisch dalen, de kinderen zijn meer gefocust en kunnen de leerstof makkelijker opnemen. De klasgeest verbetert zienderogen, zowel de kinderen als de leerkrachten zijn minder gestrest en het meest belangrijke: de zelfmoordcijfers zouden ingrijpend teruggedrongen kunnen worden.

Ik puberkwaaltjes? Mooi niet!

Ik puberkwaaltjes? Mooi niet!

En toen was ik Mega-cool-blij

En toen was ik Mega-cool-blij

Speciaal voor kinderen en pubers schreef ik een boek over het gebruik van EFT. ‘En toen was ik Mega-cool-blij!’ en  ‘Ik puberkwaaltjes? Mooi niet!’ zijn op hun maat geschreven en bevatten verhaaltjes die voor de doelgroep heel herkenbaar zijn. Stap voor stap leren kinderen hoe ze de techniek kunnen gebruiken. 

Tinne, consulent bij Feenyks.com

Tinne, consulente bij Feenyks.com

 

 

 

 

 

 

 

 

EFT Therapeute – auteur – Docente

Bewustzijnscoach – Consulente Feenyks.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.acupunctuur.nl/images/img01.jpg (acupunctuur)

http://www.demand.eu/images/productimages/small/Gevuld%20paasei%20wit.jpg (chocolade)

http://www.buzzle.com/img/articleImages/442781-1215-26.jpg (foto man)

http://www.genieblog.de/wp-content/uploads/2013/01/Tony-Robbins.jpg (Anthony Robbins)

http://www.ifindmeajob.com/get-your-free-video/images/eft-coach-logo-web.gif EFT logo